söndag 20 februari 2011

Historia och politik

Historia

New Hampshire koloniserades av engelsmän i början av 1600-talet, och uppkallades efter det engelska grevskapet Hampshire ("Nya Hampshire"). Efter den amerikanska revolutionen och Förenta Staternas grundande blev New Hampshire den nionde staten som upptogs i unionen, vilket ägde rum 21 juni 1788. Den brukar kallas Granitstaten dels på grund av den omfattande granitbrytning som tidigare ägt rum där (i dag av relativt begränsad betydelse), dels på grund av statens starka anknytning till traditioner. I New Hampshire existerar inga direkta inkomstskatter och statens motto är Lev fri eller dö.
Sedan 1952 är New Hampshire berömt för att det är här som den amerikanska primärvalscykeln före presidentvalet startar






Politik

New Hampshire har en viss nyliberal politisk image, vilket kommer till uttryck i statens motto, Live free or die. Ytterligare ett uttryck för denna libertarianism är organisationen Free State Project  vars mål är att få så många "frihetsälskande" människor som möjligt att flytta till en och samma delstat, för att på så vis influera delstatens politik i den riktning de önskar. Enligt organisationens informationshemsida är FSP "en överenskommelse bland 20 000 frihetsaktivister att flytta till New Hampshire, där de kommer att utöva den den största möjliga praktiska ansträngningen, för skapandet av ett samhälle i vilket statens maximala roll är att skydda människors liv, frihet och egendom". Kring FSP och dess medlemmar har ett flertal angränsande verksamheter startat upp. Exempelvis bedris sedan ett flertal år ett dagligt radioprogram vid namn Free Talk Live (FTL), som inte bara sänder i New Hampshire utan även på ett stort antal radiostationer runt om i USA och via Internet. Andra exempel på politiska aktiviteter bland FSP-medlemmar är regelbunda yttringar av civil olydnad, främst i staden Keene dit denna typ av aktivister har sökt sig]. New Hampshire torde vara den stat i New England där republikanerna och Libertarianska partiet har det starkaste stödet.
Vid primärval inför presidentvalen är New Hampshire ofta först ut bland samtliga stater att anordna dessa val. Det står i delstatslagen att New Hampshires statssekretare skall schemalägga primärvalet minst en vecka före liknande val i andra delstater. På senare år har dock primärvalen i Iowa ibland lyckats komma före New Hampshire.
I byarna Dixville Notch (Coos County) och Hart's Location (Carroll County), öppnar vallokalerna vid midnatt på dagen för presidentvalet. Eftersom det är tillåtet att offentliggöra resultatet från en valkrets så snart alla registrerade väljare har röstat, är ofta dessa byar först ut med resultat från valet, redan i morgontidningen på valdagen.

I det förflutna har New Hampshire röstade ofta republikanska. Vissa källor spår grundandet av det republikanska partiet till staden Exeter 1853. Mellan 1856 och 1988 har New Hampshire avgett sina elektorsröster för demokraternas presidentkandidat biljett sex gånger: Woodrow Wilson (två gånger), Franklin D. Roosevelt (tre gånger), och Lyndon B. Johnson (en gång).
Med början år 1992 blev New Hampshire en gunga stat i både nationella och lokala val. Staten stödde Demokraterna Bill Clinton 1992 och 1996, John Kerry 2004 och Barack Obama i 2008. Det var den enda staten att stödja republikanen George W Bush i valet 2000, men inte i valet 2004, där demokraten John Kerry, senator från angränsande Massachusetts, vann staten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar